O Ιησούς (είθε ο Αλλάχ να τον ευλογεί) στο Ισλάμ

Στο Ισλάμ, ο Ιησούς (Αραβικά: عيسى `Isa) θεωρείται ένας αγγελιοφόρος του Θεού, που είχε σταλεί για να καθοδηγήσει τη Παιδιά του Ισραήλ (Bani isrā'īl) με μια νέα γραφή, το Injīl (ευαγγέλιο).

Το
Κοράνι, αναφέρει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία (Maryam) ως αποτέλεσμα της παρθενικής σύλληψη, ένα θαυματουργό γεγονός που συνέβη με το διάταγμα του Θεού. Για την ενίσχυση του, στην προσπάθειά του, ο Ιησούς είχε την ικανότητα να εκτελεί θαύματα, όλα με την άδεια του Θεού. Σύμφωνα με το Κοράνι, ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε, αλλά έτσι φάνηκε σε αυτούς που το διακύρηταν [4:157]. Στην πραγματικότητα ο Αλλάχ τον ανύληψε κοντά Του [4:158].

Η Ισλαμική παράδοση αφηγείται ότι θα επιστρέψει στη γη κοντά στην ημέρα της κρίσης για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την ήττα "Του ψευδού Μεσσία" (Masī al-ad-Dajjāl, επίσης γνωστό ως Αντίχριστο). Όπως όλοι προφήτες το Ισλάμ, ο Ιησούς θεωρείται ότι ήταν ένας μουσουλμάνος, ο οποίος κήρυξε για τους ανθρώπους την υποταγή στην θέληση του Θεού.

Το Ισλάμ απορρίπτει ότι ο Ιησούς ήταν Θεός, ή υιός του Θεού, αναφέροντας ότι ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που, όπως και οι άλλοι προφήτες, είχε επιλεγεί για τη διάδοση του μηνύματος του Θεού.

Η σοβαρότερη αμαρτία στο Ισλάμ η θεοποίηση αντικειμένων ή ανθρώπων καθώς το Ισλάμ πιστεύει εμφατικά στην θεία μοναδικότητα του Θεού (tawhīd) ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως εταίρο.

Ο Ιησούς εμφανίζεται στο Ισλάμ ως προάγγελος Μοχάμμαντ και δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να ονομάζεται μουσουλμάνος εάν και εφόσων δεν πιστεύει ότι ο Ιησούς ήταν προφήτης του Αλλάχ και πως του είχε δοθεί το Ευαγγέλιο.

Όσων αφορά την αποστολή του Ιησού, το Ισλάμ κυρρήτει πως αυτή ήταν αποκλειστικά για τα τέκνα του Ισραήλ (τους εβραίους) για το μήνυμα του μονοθεϊσμού και την υποταγή στη θέληση του ενός και μοναδικού Θεού.

Το Κοράνι αναφέρεται και στο Ευαγγέλιο
το οποίο και αναφέρεται πως δόθηκε στον Ιησού. Το Ευαγγέλιο περιγράφεται ως γραφή η οποία γεμίζει τις καρδιές των πιστών με πραότητα. Παρόλαυτά οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Ευαγγέλιο με την πάροδο του χρόνου αλλιώθηκε από ανθρώπους στο κείμενο και στην ερμηνεία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Στο Κοράνι αναφέροντα και θαύματα τα οποία έπραξε ο Ιησούς, πάντα με την άδεια του Θεού. Για παράδειγμα, αναφέρεται πως μίλησε και κύρηξε όταν ακόμη βρισκόταν στην κούνια του, πως έδωσε πνοή ζωής σε πήλινα μοντέλα πτηνών, πως θεράπευσε λεπρούς και ένα τυφλό.

Εν κατακλείδι, το Ισλάμ κυρήττει πως ο Ιησούς ήταν ένας από τους αγαπητούς προφήτες του Θεού ο οποίος εστάλθει για να κυρήξει στους εβραίους και πως δεν ήταν θεός ή υιός θεού.

Ξέρεις ότι...

  • Ο Ιησούς όπως και ο Ιωάννης ο βαπτηστής, ο Μωησής και ο Αβραάμ (ειρήνη σε αυτούς) είναι όλοι προφήτες στο Ισλάμ και αναφέρονται στο Κοράνι. Ένας άνθρωπός δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται μουσουλμάνος εάν δεν πιστεύει και αγαπάει όλους αυτούς τους προφήτες του Θεού
  • Η Ισλαμική μαντήλα, ρούχο με το οποίο καλύπτονται οι μουσουλμάνες είναι απευθείας εμπνευσμένο από την Παρθένο Μαρία (ειρήνη σε αυτήν)
  • Ισλάμ σημαίνει υποταγή στη θέληση του ενός και μοναδικού Θεού και μουσουλμάνος σημαίνει ο άνθρωπος ο οποίος υποτάσσεται στη θέληση του Αλλάχ. Ετυμολογικά, η σελήνη, ο ήλιος, η γη είναι "μουσουλμάνοι" καθώς υποτάσσονται στους νόμους της φύσης, δημιουργία του Αλλάχ
  • Αλλάχ είναι το όνομα του ενός και μοναδικού Θεού
  • Το 19ο κεφάλαιο του Κορανίου ονομάζεται "Μύριαμ" αναφερόμενο στην Παρθένο Μαρία (ειρήνη σε αυτήν), μητέρα του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν)
  • Η μόνη γυναίκα που αναφέρεται εξ'ονόματος στο Κοράνι είναι η Παρθένος Μαρία
  • Το 3ο κεφάλαιο του Κορανίου ονομάζεται "Αλ-Ιμράν" αναφερόμενο στην οικογένεια της Παρθένου Μαρίας

Περιγραφή του Προφήτη (είθε ειρήνη να είναι μαζί του)

Όταν ο Προφήτης (ειρήνη σ 'αυτόν) μετανάστευσε από τη Μέκκα στη Μεδίνα (εγίρα το 622), κατά την διάρκεια του ταξιδιού, του πέρασε από τη σκηνή της Ουμ-Αμπάντ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη σκηνή, η ηλικιωμένη γυναίκα είδε με τα μάτια της ένα θαύμα του Προφήτη.

Ο Προφήτης μαζί με τον Αμπου-Μπάκρ (ειρήνη σ' αυτόν) και ένα οδηγό, σταμάτησαν στη συγκεκριμένη σκηνή επειδή διψούσαν και πεινούσαν και ρώτησαν την Ουμ-Αμπάντ εάν έχει φαγητό ή νερό να μοιραστεί μαζί τους. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν είχε τίποτα. Το μόνο που είχε ήταν μια ηλικιωμένη και ιδιαίτερα αδύνατη κατσίκα. Ο Προφήτης ζήτησε να την άρμεξει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η κατσίκα έδωσε γάλα τόσο ούτως ώστε να χωρτάσουν όλοι στην σκηνή καθώς και να μείνει απόθεμα γάλακτος για την Ουμ-Αμπάντ.

Όταν ο σύζυγός της ήρθε πίσω, εξεπλάγει βρίσκοντας μια μεγάλη ποσότητα γάλακτος και ρώτησε την γυναίκα του: "Που βρέθηκε όλο αυτό το γάλα;"
και αυτή απάντηση: «Ο Αλλάχ έστειλε ένα ευλογημένος άνθρωπο που πέρασε από το δρόμο μας και αυτός άρμεξε την ηλικιωμένη κατσίκα μας."

Ο σύζυγός της στη συνέχεια είπε: «Περιγράψτε τον σε μένα, ο Ουμ-Αμπάντ."

Και αυτή στη συνέχεια είπε:
«Είδα έναν άνθρωπο που είναι όμορφος, με λαμπερή φυσιογνωμία, έχωντας όμορφες αναλογίες, με ούτε ένα μεγάλο στομάχι ούτε ένα μικρό κεφάλι. Έχει αξιοπρεπή εμφάνιση, με όμορφα χαρακτηριστικά, βαθιά μαύρα μάτια και μακρύ βλεφαρίδες. Η φωνή του δεν είναι χονδροειδής. Έχει μακρύ λαιμό, πυκνή και στρογγυλεμένη γενειάδα, και πυκνά φρύδια. Όταν είναι σιωπηλός, είναι ήρεμος και όταν μιλάει, η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή.

Είναι ο πιο όμορφος και εντυπωσιακός άνδρας από απόσταση και ο καλύτερος και πιο όμορφος από κοντά. Είναι γλυκομίλητος, σαφείς σε ό,τι λέει, λέγοντας ούτε πάρα πολλά ούτε πολύ λίγα λόγια και όταν μιλάει τα λόγια ρέουν σαν ένα περιδέριο μαργαριταριών.

Δεν είναι ούτε πολύ ψηλός αλλά ούτε και κοντός, ένας μεγαλοπρεπής άνδρας μεταξύ των δύο άλλων συνταξιδιωτών του (ένας από αυτούς ήταν ο Αμπού Μπάκρ - είθε ειρήνη να είναι μαζί του), και είναι ξεχωριστός από τους άλλους καθώς και ο πιο σεβαστός.

Έχει συντρόφους που τον περιβάλλουν. Όταν μιλάει, τον ακούνε, και όταν τους δίνει εντολές, σπεύδουν να εκπληρώσουν τις διαταγή του. Οι σύντροφοί του τον ακούνε και τον προσέχουν και παρόλαυτά δεν είναι ούτε υπερόπτης ούτε αδιάλλακτος.
"


Αυτή η περιγραφή της Ουμ-Αμπάντ έχει παραμείνει ως μία από τις πληρότερες περιγραφές της εμφάνισης του Προφήτη Μοχάμμαντ (είθε ειρήνη να είναι μαζί του).